Το Σκιρώνειο υποστηρίζει νεόυς και καταξιωμένους καλλιτέχνες,Έλληνες και ξένους, από το 1976.

Oι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου γίνονται με τη συμπαράσταση του συλλόγου «Φίλοι του Σκιρώνειου Μουσείου».

Khfissia garden.jpg

Πρόσφατο project: ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Το Χωράφι είναι μια ιδέα, είναι και ένα πραγματικό φυσικό περιβάλλον.

Είναι μια ανοιχτή έννοια: συνδημιουργία, συνεύρεση, επικοινωνία, πρόκληση, συμμετοχή, φύτεμα, καρποφορία, εικαστική έρευνα και δράση. Είναι το χωράφι του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφησιάς.

Τα πόδια μου γερά στη γη , τα χέρια μου έτοιμα να αντέξουν όλες τις αντιθέσεις , το βλέμμα μου έτοιμο να δραπετεύσει στον ουρανό , κοιτάει λίγο ακόμα αυτό το χωράφι που απλώνεται ολόισο μπροστά μου.
Στέκομαι μέρες και το κοιτώ. Το ζυγίζω , το αγριοκοιτάζω κι αυτό , λες και με καταλαβαίνει , παλεύει να κρατήσει τη μορφή του ατόφια και αλύγιστη μπροστά στις αντιφάσεις της θωριάς μου.

Τα καταφέρνει κι εκεί που πάει να εκραγεί απ τις αλλαγές, στέκεται αλώβητο μπροστά μου και φωνάζει. Πες τί βλέπεις , σ’ αρέσει - δε σ’ αρέσει. Πες πως σου μοιάζει όσο κι αν σου θυμίζει εσένα αυτή η οπτική.

Χαμηλώνω το βλέμμα κι αφήνω το χώμα να περάσει στα πνευμόνια μου. Η μυρωδιά του μου θυμίζει την αγαπημένη ποιήτρια. Πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια. Έτσι μυρίζει το χωράφι μου, ανάλαφρο καλοκαιρινό άκουσμα σ ένα συνδυασμό γαλήνης και σκανταλιάς μαζί.

 

Τώρα μπορώ , κι ανοίγω τα ματιά με το βλέμμα πιο κοντά στη γη, χωρίς να θέλει απαραίτητα να φύγει. Είναι πιο μαλακή η κοιτιά . Και δε με γρατζουνάει.

 

Σίσσυφος κηφ2.jpg

Το έργο "Σίσσυφος" της Καναδής εικαστικού Laurraine Beaulieu παρουσιάσκηκε στο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια της εναρκτήριας εκδήλωσης μιας σειράς δράσεων με γενικό τίτλο "Το Χωράφι".

 

Το έργο είναι μια σφαίρα που αποτελείται από 1500 άδεια μπουκάλια νερού.

Σίσυφος-Ύδρα.JPG

Η «σφαίρα του Σίσυφου» δημιουργήθηκε από την Laurraine Beaulieu πέρυσι το καλοκαίρι στην Ύδρα και κατά το πρώτο μέρος της performance κύλισε στα σοκάκια του νησιού, έπειτα πέρασε με πλοίο τον Αργοσαρωνικό, για να καταλήξει στην όχθη του Ιλισού ποταμού δίπλα από τους στήλους του Ολυμπίου Διός. Στο δεύτερο μέρος της performance, η σφαίρα κύλισε στους δρόμους της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

 Η Laurraine, με την βοήθεια όλων μας, κύλησε την σφαίρα ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές και φλαμουριές του Κέντρου. Μετά το τέλος αυτής της τρίτης performance, η σφαίρα εντάχθηκε μόνιμα στον χώρο.

 Ιδέα, κατασκευή και εκτέλεση: Laurraine Beaulieu

Επιμέλεια : Καίτη Χαλιορή, με την υποστήριξη του World Water Museum.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016

αγελαστος.PNG

       «Αγέλαστος Πέτρα»

               Προβάλλεται η κινηματογραφική ταινία του Φίλιππου

Κουτσαφτή στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Σκιρώνειου Μουσείου Πολυχρονόπουλου. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην Ελευσίνα.

THODOROS ANTONIOU.jpg

               Συναυλία με έργα του Θεόδωρου Αντωνίου, γνωστού συνθέτη, μαέστρου

και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς . Η εκδήλωση πραγματοποιείται παρουσία του ιδίου, με επιμέλεια του Ιδρύματός μας, του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς.