Το Σκιρώνειο υποστηρίζει νεόυς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, από το 1976. Oι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου γίνονται με τη συμπαράσταση του συλλόγου «Φίλοι του Σκιρώνειου Μουσείου».

Khfissia garden.jpg

ΤΡΕΧΩΝ project: ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Το Χωράφι είναι μια ιδέα, είναι και ένα πραγματικό φυσικό περιβάλλον. Είναι το χωράφι του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς.

Επικαλείται ανοιχτές έννοιες: συνδημιουργία, συνεύρεση, επικοινωνία, πρόκληση, φύτεμα, καρποφορία, εικαστική έρευνα και δράση, ακτιβισμό και συμμετοχή. Ένα 'έργο σε εξέλιξη' (work in progress) όπου κοινό, καλλιτέχνες, επιστήμονες και ακτιβιστές έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις με κύρια αναφορά τη σχέση γης και τέχνης.

Το εγχείρημα έχει ένα Site-specific χαρακτήρα. Ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις στο χώρο του Σκιρώνειου Κέντρου - Πάρκου Σύγχρονης Γλυπτικής.

Το πρόγραμμα για το 2018-2019 θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

 

Τα πόδια μου γερά στη γη , τα χέρια μου έτοιμα να αντέξουν όλες τις αντιθέσεις , το βλέμμα μου έτοιμο να δραπετεύσει στον ουρανό , κοιτάει λίγο ακόμα αυτό το χωράφι που απλώνεται ολόισο μπροστά μου.

Στέκομαι μέρες και το κοιτώ. Το ζυγίζω , το αγριοκοιτάζω κι αυτό , λες και με καταλαβαίνει , παλεύει να κρατήσει τη μορφή του ατόφια και αλύγιστη μπροστά στις αντιφάσεις της θωριάς μου.Τ

α καταφέρνει κι εκεί που πάει να εκραγεί απ τις αλλαγές, στέκεται αλώβητο μπροστά μου και φωνάζει. Πες τί βλέπεις , σ’ αρέσει - δε σ’ αρέσει. Πες πως σου μοιάζει όσο κι αν σου θυμίζει εσένα αυτή η οπτική.

Χαμηλώνω το βλέμμα κι αφήνω το χώμα να περάσει στα πνευμόνια μου. Η μυρωδιά του μου θυμίζει την αγαπημένη ποιήτρια. Πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια. Έτσι μυρίζει το χωράφι μου, ανάλαφρο καλοκαιρινό άκουσμα σ ένα συνδυασμό γαλήνης και σκανταλιάς μαζί. Τώρα μπορώ κι ανοίγω τα ματιά με το βλέμμα πιο κοντά στη γη, χωρίς να θέλει απαραίτητα να φύγει. Είναι πιο μαλακή η κοιτιά. Και δε με γρατζουνάει.

 

Το έργο " Σίσσυφος "   της Καναδής εικαστικού   Laurraine     Beaulieu  παρουσιάσκηκε στο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια της   εναρκτήριας εκδήλωσης μιας σειράς δράσεων με γενικό τίτλο "Το Χωράφι".  Το έργο είναι μια σφαίρα που αποτελείται από 1500 άδεια μπουκάλια νερού.

Το έργο "Σίσσυφος" της Καναδής εικαστικού Laurraine Beaulieu παρουσιάσκηκε στο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια της εναρκτήριας εκδήλωσης μιας σειράς δράσεων με γενικό τίτλο "Το Χωράφι".

Το έργο είναι μια σφαίρα που αποτελείται από 1500 άδεια μπουκάλια νερού.

Σίσυφος-Ύδρα.JPG

Η «σφαίρα του Σίσυφου» δημιουργήθηκε από την Laurraine Beaulieu πέρυσι το καλοκαίρι στην Ύδρα και κατά το πρώτο μέρος της performance κύλισε στα σοκάκια του νησιού, έπειτα πέρασε με πλοίο τον Αργοσαρωνικό, για να καταλήξει στην όχθη του Ιλισού ποταμού δίπλα από τους στήλους του Ολυμπίου Διός. Στο δεύτερο μέρος της performance, η σφαίρα κύλισε στους δρόμους της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

 Η Laurraine, με την βοήθεια όλων μας, κύλησε την σφαίρα ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές και φλαμουριές του Κέντρου. Μετά το τέλος αυτής της τρίτης performance, η σφαίρα εντάχθηκε μόνιμα στον χώρο.

 Ιδέα, κατασκευή και εκτέλεση: Laurraine Beaulieu

Επιμέλεια : Καίτη Χαλιορή, με την υποστήριξη του World Water Museum.