10/7/2010 έως 8/8/2010

Έκθεση ελλήνων εικαστικών με ζωγραφική, γλυπτική, performances, επεμβάσεις και εγκαταστάσεις in situ στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σκιρώνειου Μουσείου Πολυχρονόπουλου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων, της Unisef και της Unesco Νομου Πειραιώς και νήσων. Την έκθεση και τις εκδηλώσεις επιμελήθηκαν οι Δηµήτρης Μιχάλαρος και Παναγιώτης Φαµέλης. Συνδιοργανωτής: Σύλλογος «Φίλοι του Σκιρώνειου Μουσείου»

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:
Ιάνθη Αγγελίογλου, Κωστής Βελώνης, Πάκη Βλασσοπούλου, Τάσος Βρεττός, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Νικος Καναρέλης, Γιάννης Καπέλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Χάρης Κοντοσφύρης, Γεωργία Κοτρέτσος, Μαριλή Κωσταντινοπούλου, Αλέξανδρος Λάιος, Ανδρέας Λόλης, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Γρηγόρης Μαρκάτος, Χαρίτωνας Μπεκιάρης, Ράνια Μπέλλου, Σπύρος Νάκας, Χαρις Πάλλας, Ηλίας Παπαηλιάκης, Μάρω Φασουλή, Δημητρης Φουτρής, Κώστας Χριστόπουλος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της έκθεσης «Όασις εν αοάσει», τo Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου φιλοξένησε διήμερη εκδήλωση της ECOWEEK (www.ecoweek.gr)

H αστική-μη κερδοσκοπική-περιβαλλοντική εταιρεία ECOWEEK ιδρύθηκε το 2005 και έχει αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα. Σκοπός της ECOWEEK είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και η προώθηση των αρχών της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο, η ECOWEEK, μέσα στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού συνεδρίου ECOWEEK, προσκαλεί στην Ελλάδα κάποιους από τους σημαντικότερους ομιλητές διεθνώς. Με έδρα την Ελλάδα και το Ισραήλ, εδώ και 15 χρόνια η ECOWEEK έχει εκπαιδεύσει και ενδυναμώσει περισσότερους από 4.000 φοιτητές και νέους επαγγελματίες από 56 χώρες μέσα από ομιλίες και εργαστήρια σχεδιασμού. Το ECOWEEK έχει γίνει για πολλούς νέους μια μοναδική εμπειρία και σημείο καμπής για την ανάπτυξη και την καριέρα τους.
Είτε σε εικονικές είτε σε φυσικές πλατφόρμες, οι φοιτητές του ECOWEEK σχεδιάζουν και εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες και τις αναπτύσσουν με άξονα τη βιωσιμότητα. Πολλές από τις ιδέες.

 Σάββατο 24/7/2010 και Κυριακή 25/7/2010
Εκδήλωση της ECOWEEK, σε επιμέλεια της Φαίδρας Ματζιαράκη

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

  • 20:15 Παρουσίαση του εθελοντικού προγράμματος της Μ.Κ.Ο. ECOWEEK : TEAM 15+300 Leadership & the Environment. Η επίσκεψη στο Ισραήλ & τα μαθήματα από την ιστορική εμπειρία του αραβικού κόσμου. 2 διαφορετικές κουλτούρες – 1ος στόχος: το περιβάλλον. Από την Κωνσταντίνα Κωστούλα, συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος ECOWEEK
  • 20.45 Παρουσίαση του έργου της Μ.Κ.Ο ECOWEEK που τα τελευταία χρόνια έχει σαν σταθερό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα οικολογικής αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος. Από την αρχιτέκτων Φαίδρα Ματζιαράκη, συντονίστρια του αρχιτεκτονικού συνεδρίου ECOWEEK
  • 21.30 Ντοκιμαντέρ αμερικάνικης παραγωγής 'THE GARDEN'. Πραγματεύεται την καταστροφή της μεγαλύτερης αστικής φάρμας στο κόσμο και πως αυτό επέδρασε κοινωνικοπολιτικά στους κατοίκους της περιοχής του Los Angeles. Διάρκεια 80 λεπτα. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της έκθεσης «Όασις εν αοάσει», το Παραθαλάσσιο Ανοιχτό Αμφιθέατρο του Σκιρώνειου Μουσείου φιλοξένησε πολυδιάστατα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία πραγματεύονταν και σχολιάζαν τις αντικρουόμενες και συνυπάρχουσες διαστάσεις τόσο του φυσικού τοπίου της περιοχής όσο και της σύγχρονης τέχνης

 17/7/2010

  • «Συζητώντας για το έθνος και την Ελληνικότητα στη Τέχνη», συζήτηση του Κώστα Χριστόπουλου και Γιώργου Γιαννακόπουλου.
  • Παράσταση σύγχρονου χορού, της Αµάλιας Μπένετ.

 7/8/2010

  • Οι πυγολαμπίδες της Τέχνης υπό το φως των προβολέων», συζήτηση του Βαγγέλη Μπιτσώρη µε τον Τάκη Κουµπή.
  • «Ο διωγμένος», του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου. Ερμηνεία Γιώργος Γιαννακάκος.
  • «Σκιρωνίδες Ημέρες του Φθινοπώρου», δύο εκδηλώσεις στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Σκιρώνειου Μουσείου, υπό την αιγίδα της Unesco νομού Πειραιώς και νήσων

OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS OASIS