Τι είναι το ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ

Παράλληλα με τη διαφύλαξη του έργου του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου, στόχος του Σκιρώνειου Μουσείου είναι η ανάδειξη καινοτόμων αισθητικών ιδεών και δημιουργικών τάσεων οι οποίες συνεισφέρουν στην αισθητική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δίνουμε έμφαση στη στήριξη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που ασχολούνται με την γλυπτική, τις εγκαταστάσεις, την διαδραστική performance και την χαρακτική.

Από το 1976 έως σήμερα το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου φιλοξένησε έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως οι Νικόλαος Βλαβιανός, Βλάσσης Κανιάρης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Tetsuo Harada, Mauro Staccioli, Jo Pomodoro, κ.α. Παράλληλα, ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα συλλόγη έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας δεκάδες δημιουργούς, όπως οι: Νίκος Αλεξίου , Vito Acconci, George Apostu, Μιχάλης Αρφαράς, Eugenio Barbieri, Λυδία Βενιέρη, Δημήτρης Δοκατζής, Βασίλης Δωρόπουλος, Όπυ Ζούνη, Ξενής Σαχίνης, Μάνθος Σαντοριναίος, Κωστής Τριανταφύλλου, Ναυσικά Πάστρα, κ.α. Το Σκιρώνειο συνέχισε να στηρίζει νεώτερους εικαστικούς και performares, όπως οι: Abdoulazim Azarkheil, Ανδρέας Λόλης, Σία Κυριακάκος, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρία Καραθάνου, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Cezar Harada, Αλέξης Ψυχούλης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ελένη Πανουκλιά, Canan Senol, κ.α.

Το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, με έδρα του το 50ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου - περιοχή που από την αρχαιότητα ονομάζεται «Σκιρωνίδες Πέτρες» - έχει παράρτημα τον εκθεσιακό χώρο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Γλυπτικής σε έναν ελαιώνα 9.500 τ.μ. με αιωνόβια δένδρα, στην Κηφισιά, όπου και εκτίθεται η συλλογή σύγχρονων γλυπτών και art installations του Ιδρύματος.

Το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου είναι Ίδρυμα εθνοφελές - κοινωφελές, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Λειτουργεί με προεδρικό διάταγμα του 1983 (ΦΕΚ15/19/1/1983 & 646/31/7/1997). Έχει συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλα, με την UNESCO, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Lodg, τον Δήμο του Μιλάνο, με Ελληνικούς Δήμους, την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, το ΙFA και το Ιταλικό Ινστιτούτο.