ΓΙΑ ΤΗΝ Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

«Εξερευνούμε τα γλυπτά του περιβάλλοντος...»

Με αφετηρία τις μουσειακές μας εμπειρίες, βρίσκουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς σε σύγκριση με τα άλλα μουσεία και εντοπίζουμε τις ιδιαιτερότητές του. Στο Πάρκο Γλυπτικής θα ανακαλύψουμε πώς η φύση χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης, ως υλικό και συχνά ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου τέχνης. Με τη βοήθεια ειδικού φυλλαδίου, εξερευνούμε και μελετάμε τα έργα και τις διαδικασίες δημιουργίας τους. Το πρόγραμμα κλείνει με μια εικαστική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες, με αφορμή τις παρατηρήσεις τους στο χώρο.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων αρχίζει κάθε χρόνο από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το κόστος συμμετοχής είναι για κάθε παιδί 4 ευρώ. Περαιτέρω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 620 64 37, καθημερινά 10.00 π.μ. – 17.00 μ.μ., εκτός Κυριακής & Δευτέρας, και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝ ο καιρός δεν το επιτρέψει...
...και το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να γίνει στον εξωτερικό χώρο, προβλέπεται αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς προσαρμοσμένο ανάλογα για την κάθε ηλικία.

Η έρευνα γίνεται είτε μέσα από το παιχνίδι για τα μικρότερα παιδιά, είτε με τη βοήθεια ειδικού φυλλαδίου για τα μεγαλύτερα. Με βάση τις ανακαλύψεις και τα συμπεράσματά μας, προσπαθούμε να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές της σύγχρονης τέχνης με την τέχνη των ιστορικών περιόδων που έχουν διδαχτεί οι μαθητές στο σχολείο.

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

 • Το Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Λύρα 73, στη Νέα Κηφισιά, και είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Κυριακής.
 • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται στον εξωτερικό χώρο. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών την ημέρα που έχει οριστεί η επίσκεψη, το πρόγραμμα γίνεται προσαρμοσμένο ανάλογα στους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους του Κέντρου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα από ειδικά εκπαιδευμένους ερμηνευτές του Σκιρώνειου.
 • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα από ειδικά εκπαιδευμένους ερμηνευτές του Σκιρώνειου.
 • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 1½ ώρα για το νηπιαγωγείο, 2 ώρες για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και 2½ ώρες για το Λύκειο.
 • Ενημερώστε μας για ιδιαιτερότητα που ενδεχομένως έχει κάποιο παιδί (παιδιά μειονοτήτων ή με προβλήματα όρασης, ακοής κ.ά.)
 • Φορέστε στρωτά παπούτσια και ανάλογα ρούχα για να κινηθείτε με άνεση.
 • Τηλεφωνήστε στο τηλ. 210-6206437 ή στείλτε FΑΧ στο 210-6201253 για να καθορίσετε ημερομηνία επίσκεψης.
Θα χρειαστούμε:
 • Διεύθυνση και τηλέφωνο σχολείου
 • Τάξη και αριθμό παιδιών
 • Όνομα συνοδού νηπιαγωγού, δασκάλου ή καθηγητή

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

 • Προετοιμάστε με διάφορες δραστηριότητες τους μαθητές για την επίσκεψή τους στο Μουσείο.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  Δημιουργήστε συζητήσεις γύρω από την έννοια του μουσείου και τη χρησιμότητά του, για το τι θα ενδιέφερε τους μαθητές να μάθουν ή να κάνουν κατά την επίσκεψή τους σ’ αυτό, για τους κανόνες συμπεριφοράς σ’ ένα μουσείο
  Ξεφυλλίστε περιοδικά και βρείτε φωτογραφίες με έργα σύγχρονης τέχνης. Κατασκευάστε με αυτές συνθέσεις και συζητήστε για τους τρόπους έκφρασης των καλλιτεχνών
  Ανατρέξτε σε βιβλία τέχνης για περισσότερες πληροφορίες
  Όσο μεγαλύτερη είναι η προετοιμασία για την επίσκεψη, τόσο μεγαλύτερα θα είναι η ανυπομονησία και το ενδιαφέρον των μαθητών γι’ αυτή.
 • Παρακολουθήστε από κοντά όλη την πορεία του προγράμματος
  Για να μπορούν να συζητηθούν και να αξιοποιηθούν οι εντυπώσεις των μαθητών στην τάξη.
  Για να αξιολογήσετε το πρόγραμμα και να συμβάλετε με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση του.
  Η πλήρης επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται και από τη δική σας συμμετοχή και συνεργασία.